T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SULTANGAZİ - Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulu

Atık Kağıt Geri Dönüşümü Yapıyoruz

Kullandığımız her türlü kitap, defter vb gibi geri dönüşüme kazandıracağımız malzemeleri mesai saatleri içinde okulumuza getirebilirsiniz.Bu sayede hem milli ekonomiye katkı yapmış olacağız hem de ağaç kesimine engel olup israfı önlemiş olacağız. Atık kağıtları mesai saatleri içinde  (08.00 - 18.00) güvenlik görevlimize  bırakabilirsiniz.

Ülkemiz kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve öğrencilerimizde çevre bilinci ve duyarlılığı ile tasarruf bilincinin kazandırılması amacıyla, kullanılmış ders kitapları, defter ve atık kağıtların toplanması ve ekonomiye kazandırılması konusunda desteklerinizi bekliyoruz.


1 ton kağıt atığının geri dönüştürülmesi halinde sağladığı faydalara bakacak olursak söylenmek istenen tam olarak anlaşılır:

-Ortalama 20 çekirdek ailenin tüketeceği elektrikten tasarruf edilir.

-17 ağaç kesilmekten kurtulur.

-Kurtarılan ağaçlara bağlı olarak 12.000 m3 Oksijen üretimi devam eder.

-Yine aynı ağaçların fotosentezine bağlı olarak 12.000 m3 Karbondioksit gazı absorbe edilir.

-3 ailenin bir ayda tüketeceği sudan tasarruf edilir.


 

Atık kâğıtların geri dönüşüm aşamaları;

Atıkları seçme:

Başarılı bir geri dönüşüm, temiz atık kağıt gerektirir. Bunun için atık kağıdın içinde yiyecekler, plastikler, metaller, tahta parçaları, camlar kumlar ve taşlar olmamalıdır. Kirlenmiş bir atık kağıt geri döndürülemez ve çöp haline gelmiştir. Geri dönüşüm için kağıdı diğer atıklardan ayırmak gerekir. Ayrılmış kağıtları, kağıt geri dönüşüm noktalarına veya torbalar içinde atık noktalarına bırakınız. Bunlar atık kağıt toplayıcıları tarafından alınacaktır

Toplama ve nakliye:

Atık toplayanlar bunları atık kağıt toplama merkezlerine götürürler. Toplama merkezlerinde kağıtlar türlerine göre ayrılarak balya haline getirilir. Balyalanmasının nedeni nakliye için kolaylık ve ekonomi sağlamaktır. Bir balya 600 kg veya 1 ton gelir. Balyalar kamyonlarla kağıt fabrikalarına gönderilir.

Depolama:

Kağıt fabrikasına gelen balyalar burada iş makineleri yardımıyla indirilerek depolanır. Farklı tür balyalar farklı yerlere indirilir. Kağıt fabrikasındaki iş makineleri üretim planına göre bu balyaları üretim alanına taşır.

Hamur hale getirme ve temizleme:

Üretim alanındaki bir konveyor, balyayı pulper denilen içi su dolu bir kazana döker. Pulperin içindeki bıçaklı karıştırıc,ı kağıtları su içinde hamur hale getirir. Sulu hamur delikli temizleyicilerden geçirilerek temizlenir.

Beyazlatma:

Mürekkepli olan kağıtların üzerindeki mürekkeplerin alınması gerekir. Bu aşamaya beyazlatma denir. Çok sulu ortamda mürekkep parçacıkları hava kabarcıkları üzerine tutunarak hamurdan ayrılır.

Öğütme ve renklendirme:

Öğütme elyafların daha iyi kağıt olabilmesi için mekanik olarak sürtülmesi demektir. Böylece elyaflar birbirlerine daha iyi bağlanırlar. Kağıdın renkli olması isteniyorsa bu aşamada hamura boya verilir.

Kağıt üretme:

Temizlenmiş sulu hamur, kağıt makinesinin hamur kasasına gelir. Jet halinde hareketli bir elek üzerine püskürtülür. Elek ilerledikçe sular süzülerek kağıt belirmeye başlar. Önce presle suyu sıkılır, arkasından sıcak bir yüzeyde kurutulur. En sonunda dev bobinler halinde makaraya sarılır.

Atık kâğıtların geri dönüşüm sonucunda elde edilen ürünler:

Tuvalet kağıdı, hediye ambalajı, mektup kağıdı, zarfı, kağıt peçeteler, okul defterleri,

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.06.2023 - Güncelleme: 06.06.2023 22:44 - Görüntülenme: 151
  Beğen | 0  kişi beğendi