T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SULTANGAZİ - Fevzi Kutlu Kalkancı İlkokulu

Şair Fevzi Kutlu Kalkancı

16-05-2020
Bursa'da 1912 yılında doğdu. İlköğretimini Tefenni ilkokulunda , orta öğretimini İzmir Öğretmen Okulunda tamamladı. 1931' de Elmalı ilkokulunda baş öğretmenlik yaptı.1932'de Bolu Mudurnu ilkokulu öğretmenliğine atandı. Başarılarından dolayı Bolu Sakarya ilkokuluna alındı. Buradan yedek subay olarak askere alındı. Askerlik görevini bitirince Bolu'daki öğretmenliğine başladı.

 

Gazi Terbiye giriş sınavını kazanarak okumaya başladı. 1937 yılında Türkçe edebiyat bölümünü bitirerek Sivas Kız Ortaokulunda Türkçe Takdirname aldı. 1942 yılında Gümüşhane ortaokulu müdürlüğüne atandı. Burada Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün takdirleri üzerine takdirname ile ödüllendirildi. Makam ücreti 80 liraya çıkarıldı. 1946'da başarısından dolayı Tarsus Ortaokuluna nakledildi. Buradaki üstün başarısından dolayı İstanbul'a atanacak idareci ve öğretmen listesinin ilk sırasında yer aldı. 1951'de Gedikpaşa Ortaokulu Müdürlüğüne atandı ve buradaki çalışmaları bakanlıkça takdir edildi. Zamanın Cumhurbaşkanı kendisini Amerika'ya göndermek istedi, gitmedi. Çankaya'ya misafirim olarak gelir misin teklifini kabul etti. Çankaya'ya Cumhurbaşkanının misafiri olarak gitti ve Çankaya'da bir hafta kaldı. 1963 yılında 30 yıl idarecilik ve öğretmenlik yapmış olarak emekliye ayrıldı.

 

1957'de Levent kolejini kurdu. Uzun müddet kolejin müdürlüğünü yaptı. 1963 yılında İstanbul kimya mühendislik okulunu kurdu. Bu okulu devlete temsil edene kadar çalıştırdı.

1982 yılında Yeni Defne sanat dergisini çıkarmaya başladı.

1925'ten bu yana Dünden Bugüne (Savaş Şiirleri) , Timurhan Manzum Piyes , Bir Bahar Akşamı Şiir , Bütün Ömür Şiir , Özlenen Bahar Şiir , Bir Meslektaşa Mektuplar (İki Cilt Şiir) 9 cilt bütün şiirleri olmak üzere 16 adet basılı kitabı vardır.

 

Bağışlarından dolayı ilk yardım hastanesinin şeref köşesinde , Kuledibi'ndeki hastanenin dahiliye salonu kapısında adı yazılıdır. Yeni Levent lisesi , Zeytinburnu Reşat Tardu ilköğretim okullarının Fevzi Kutlu Kalkancı adını taşımaktadırlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2013 - Güncelleme: 16.05.2020 18:47 - Görüntülenme: 5413
  Beğen | 9  kişi beğendi